SRAMOTNA PRESUDA DRAGANU VASILJKOVIĆU!

Quo vadis Croatia?

U utorak, 26. rujna, na splitskom Županijskom sudu izrečena je sramotno niska prvostupanjska presuda od 15 godina zatvora ratnom zločincu agresorske vojske, okupatorske takozvane republike srpske krajine, Draganu Vasiljkoviću, zloglasnom “kapetanu Draganu”. Opet je takozvano hrvatsko pravosuđe pokazalo svoju bijedu kada se radi o velikosrpskim zločincima protiv hrvatskoga naroda i hrvatske države, demokratske Republike Hrvatske. Mučno mi je i komentirati takvu poslušničku i mizernu takozvanu presudu.

Svatko normalan zna da ubojica i samo jedne nedužne osobe na okrutan način dobiva većinom maksimalnu kaznu od 40 godina strogoga zatvora i svi pošteni i dobronamjerni ljudi drže opravdanom takvu presudu. No, u ovom slučaju Dragana Vasiljkovića radi se o okrutnim okupatorskim zločinima nad tisućama nedužnih hrvatskih civila, žena, djece i staraca, koji su svirepo ubijani ili protjerivani bez ičega sa svojih tisućljetnih ognjišta, ubijanim i mučenim hrvatskim braniteljima koji su branili svoj dom i zemlju i čije su kosti civila i vojnika ostale u preko 150 masovnih grobišta diljem okupiranog teritorija, o mučenjima zarobljenika, o pljačkanjima, paležu i razaranjima domova, tvornica, bolnica, vjerskih, kulturnih i gospodarskih objekata, kao i svega ostalog, da ne nabrajam.

I tako, jedan zločinac i instruktor zločinaca, koji je u svemu tome oduševljeno sudjelovao i uopće se ne kaje, dobije prvostupanjski 15 godina, uz već viđenu sigurnost da će mu kazna biti smanjena na drugostupanjskoj instanci. No, s obzirom da je već proveo blizu 12 godina u ekstradicijskom zatvoru u Australiji i oko godinu dana tijekom suđenja u Hrvatskoj, može očekivati da će odmah nakon izricanja pravomoćne presude biti pušten na slobodu.

Takva presuda je krajnje podcjenjivanje i omalovažavanje hrvatskih žrtava, bez presedana u bilo kojoj normalnoj pravnoj državi svijeta. Ujedno je i poticaj i ohrabrenje velikosrpskim zločincima da prvom prilikom iste zločine ponove.

Znači, u mirnodopsko vrijeme za daleko manje zločine bio bi daleko teže osuđen, te ne znam po kojoj logici i kojim pravnim normama strašni ratni zločini u agresorskom ratu mogu biti olakotna okolnost?

Predsjednik sudskoga vijeća splitskog Županijskog suda i tvorac te sramotne presude je sudac Damir Romac.

Quo vadis Croatia?