JEDINO RUSI I HRVATI OD SVIH SLAVENSKIH NARODA IMAJU NEPREKIDAN KONTINUITET DRŽAVOTVORNOSTI OD RANOGA SREDNJEGA VIJEKA DO 20. STOLJEĆA

Prof. dr. sc. Zvonimir Šeparović, počasni predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva i predsjednik Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta, dao je intervju tjedniku “Hrvatsko slovo” od 20. listopada 2017. godine. Između više pitanja i značajnih odgovora, ja bih izdvojila sljedeća dva pitanja i odgovora:

Što Hrvatska može, a nije učinila glede pitanja ratne štete, traganja za nestalima i slično sa Srbijom, koja je bila agresor na Republiku Hrvatsku?

– Kao ministar pravosuđa podnio sam tužbu protiv Jugoslavije (Srbije i Crne Gore) pred Međunarodnim sudom pravde. Sud nije prihvatio da su Srbi počinili genocid, ali je našao elemente genocida. Tobože, nije bilo dovoljno mrtvih (sic!) da bi to bio zločin genocida. Hrvatska ne čini dovoljno da se osudi agresor. I država i pojedinci mogli bi tražiti isplatu ratne štete. Za to postoje i pravni i moralni temelji i zakoni.

Želite li još nešto reći i dodati?

– Imam. “Jedino Rusi i Hrvati od svih slavenskih naroda imaju neprekidan kontinuitet državotvornosti od ranoga srednjega vijeka do XX stoljeća”, tvrdi vodeći ruski slavist dr. sc. Denis Jevgenevič Alimov, koji je doktorirao na temi “Hrvatsko društvo u epohi pokrštavanja (VII – IX stoljeća)”. Kad to kaže takav stručnjak, koji je i sam pripadnik velikog ruskoga naroda, onda to ima posebnu vrijednost za nas. Produljimo i produbimo državotvornost hrvatskoga naroda na ovom svetom prostoru naše Hrvatske.